Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sernik gotowany


Sernik po raz pierwszy zrobiłam na urodziny męża. 
Zamiast tortu, bo za tortami nikt u nas nie przepada, a serniki za to uwielbiamy.
Poza tym w przekroju prezentuje się jak tort właśnie :)

Mam zamiar powtórzyć go na święta, 
ale ciasto kruche zastąpię ciastem miodowym, będzie bardziej świątecznie.




Przepis pożyczyłam od dorotuś z MOICH WYPIEKÓW - sernik gotowany


3 kruche spody:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 duże żółtka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki włożyć do malaksera i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie - wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 20 dag masła, w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku


Masło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
Jeden z wcześniej upieczonych placków zapiąć w tortownicy. Na niego wylać połowę masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.
Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć cukrem pudrem i podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger